fbpx

Francba a rendszerekkel! Francba a rendszerekkel?

Kisvállalkozó partnereimmel beszélgetve feltűnt egy dolog: Mindenki, – kivétel nélkül – a legmagasabb szintű működésre törekszik, ezért kipróbál ezer és egy applikációt, rendszert, amelyről azt feltételezi, hogy segítségére lesz a munkában, a produktivitás növelésében, a növekedésben.

Eltelik egy kis idő, és már korántsem olyan nagy lelkesedéssel használják a munkatársak a sokszor magas előfizetési díjjal rendelkező alkalmazást, sőt nyűgnek érzik, csak a munka lassítását látják abban a rendszerben, amely pár hónappal ezelőtt még a megváltást jelentette a napi munkában.

Mi ezzel a baj?

Ha megvásárolunk „ész nélkül” minden rendszert, amely megtetszik, és nem mérjük fel, hogy pontosan a vállalkozásunknak mire van szüksége, feleslegesen dobunk ki rengeteg pénzt az ablakon, és feleslegesen frusztáljuk a kollégáinkat a fenntarthatatlan rendszer fenntartásával.

Félreértés ne essék! Nem az applikációk használata ellen beszélek! Sőt! Szükség van ezen lehetőségekre, megkönnyítik, átláthatóvá teszik a működést, és gyorsítják a fejlődést. Arra kell odafigyelni „csak”, hogy ne divatokat követve válasszuk ki a nekünk megfelelő rendszereket, ne úgy válasszunk, hogy jó lesz ez, mert a konkurencia is ezt használja!

Mérjük fel, hogy nálunk milyen kérdések, problémák és rendszerek léteznek. Melyik folyamatainkra keressük a megoldást? Pontosan mire van szükségünk? Milyen kvalitással rendelkeznek a munkatársaink? Teljesen automatizált rendszerre van szükségünk, vagy szükséges a manuális megközelítés megléte is? Egy bizonyos munkakörben keresünk megoldást, vagy egy teljes, a cégünket 100%-ban átszövő folyamatot szeretnénk átdolgozni, fejleszteni?

Legvégül, de nem legutolsó sorban: gondoljuk át, hogy tényleg felnőttünk-e a feladathoz? Tényleg szüksége van-e egy új alkalmazásra a szervezetünknek, vagy esetleg elég lenne rendbe tenni a dolgokat házon belül?