fbpx

Idősödő cégvezetés, generáció váltás

Egyik ügyfelem azért keresett meg, mert viszonylag rövid időn belül szeretne nyugdíjba vonulni, így keresi az utódlási megoldást. Proaktívan készül a háttérbevonulásra, ezért felmérte, hogy milyen állapotban van a cég adminisztrációja, és rádöbbent, hogy bőven van mit rendbe tenni a kérdéses területen.

A hazai vállalkozások majd 20 százalékánál a tulajdonos – ügyvezető 60 évnél idősebb, és erősen foglalkoztatja a cégen belüli generációváltás kérdése. Először általában a családtagok jönnek szóba az utódlásnál, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennél bonyolultabb a helyzet. Ahhoz, hogy a cégátadás problémamentesen történjen meg, elkötelezett és a cégvezetésre alkalmas, megfelelő szaktudással rendelkező családtag bevonására lenne szükség, amely sok esetben nem kivitelezhető opció.

Ilyen esetekben kerül előtérbe a cégeladás, amelyet meg kell előzön egy jól átgondolt, megfelelően előkészített és véghezvitt szervezetátvilágítási és „rendrakási” folyamat. Egy prosperáló, minden tekintetben rendben lévő vállalkozást sokkal könnyebb jó áron értékesíteni, mint egy olyat, amely nem tudja magáról bebizonyítani, hogy van jelene és jövője az adott piacon.